+ Απάντηση στο θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 3 από 3

Θέμα: Λίγα λόγια για τα Καναρίνια

 1. #1

  youtube Λίγα λόγια για τα Καναρίνια

  Τύπου – φωνής – χρώματος – κοινά

  Ανάμεσα στους φτερωτούς μας φίλους το καναρίνι είναι ίσως το πιο γνωστό, αν και τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί δείχνουν ότι ο παπαγάλος του έχει πάρει την πρώτη θέση στα οικόσιτα πουλιά.

  Παρ’όλα αυτά, το καναρίνι εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές και δικαίως: ακόμη και κάποιος με μικρή σχετική εμπειρία μπορεί να φροντίσει εύκολα το μικρό αυτό πουλάκι, το οποίο φέρνει λίγη από τη φύση στο σπίτι μας με την αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά, την ευχάριστη παρουσία, το τραγούδι του αρσενικού. Αν το φροντίσετε με υπευθυνότητα, συχνά ζει περισσότερο από δέκα χρόνια. Αυτά δεν είναι μόνο χρόνια χαράς & εμπλουτισμού της καθημερινότητάς μας αλλά και ευθύνης.

  Τα πουλιά αυτά τα βρίσκουμε στα σπίτια από το τέλος του 15ου αιώνα, όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν τα Κανάρια νησιά. Έκτοτε προσαρμόσθηκαν άριστα σαν κατοικίδια ζώα. Με τη διάδοση της εκτροφής αναπτύχθηκαν σύντομα πολλές ποικιλίες διαφοροποιημένες ως προς το χρώμα, τη σωματική διάπλαση και τον τύπο κελαηδήματος - τραγούδι. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης για τα πουλιά, αναγκαία προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη συνύπαρξη.

  Οι φάσεις ενεργητικότητας και ηρεμίας εναλλάσσονται, σημαντικό μέρος της ημέρας τους αφιερώνουν στην περιποίηση και τον καθαρισμό του σώματος, κάνουν με πολύ ζήλο μπάνιο, τακτοποιούν και καθαρίζουν το φτέρωμά τους.

  Πριν την αγορά
  Όποιος νοιώσει την επιθυμία να αποκτήσει ένα κατοικίδιο ζώο πρέπει να σκεφθεί πρώτα σοβαρά, αν οι συνθήκες της ζωής του επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
  Η καθημερινή φροντίδα, η διατροφή, το καθάρισμα του κλουβιού αλλά και του γενικότερου περιβάλλοντος διαβίωσης ενός πουλιού, σε συνδυασμό με διάφορες απαιτούμενες μικροεργασίες, απαιτούν περισσότερο χρόνο από ό,τι μπορεί κανείς αρχικά να φανταστεί.
  Αν πάλι το πουλί αρρωστήσει, μπορεί η απαιτούμενη δαπάνη για ιατρική φροντίδα να ξεπεράσει σε κόστος την ίδια την τιμή του πουλιού, ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειασθεί μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή μέχρι να αναρρώσει τελείως.

  Εξίσου σημαντικό θέμα είναι ο ποιός θα αναλάβει τη φροντίδα του πουλιού κατά τις διακοπές ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απουσίας του ιδιοκτήτη του. Η απλούστερη & πιο βολική για το πουλί λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να αναλάβει κάποιος συγγενής, φίλος ή γείτονας υπεύθυνα τη φροντίδα του.

  Η επικοινωνία με άλλα πουλιά διατηρεί το πουλί εύθυμο και δίνει ποικιλία στη ζωή του, κάτι που συντελεί σημαντικά στη ζωντάνια και την υγεία του, αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα και στα ζώα αναπτύσσονται συμπάθειες και αντιπάθειες. Μην περιμένετε ότι από τη στιγμή που θα βάλετε νέο πουλί στο κλουβί θα αναπτυχθεί αρμονική σχέση. Το παλιό πουλί αισθάνεται το νεοφερμένο σαν εισβολέα, πιθανόν να προσπαθήσει να το διώξει. Επειδή στον περιορισμένο χώρο του κλουβιού δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες.

  Αν αναλογιστείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πουλιού περνά μέσα στο κλουβί, καταλαβαίνουμε τη σημασία της κατάλληλης – ευρύχωρης κατοικίας. Δεν πρέπει να το νοιώθει σαν φυλακή αλλά σαν χώρο στον οποίο να μπορεί να αποσύρεται, να νοιώθει ασφαλές, να τρώει και να κοιμάται, να καλύψει όλες τις ζωτικές του ανάγκες, κάτι δηλαδή σαν την προσωπική του γωνιά.

  Στο καναρίνι αρέσει η κίνηση, έτσι πρέπει να μπορεί να εκτελεί τις έμφυτες κινήσεις του, το πήδημα από κλαδί σε κλαδί και φυσικά το πέταγμα, προσέχοντας κατά την ελεύθερη πτήση τους κινδύνους στο δωμάτιο, τις ασυνήθιστες συνθήκες και την έλλειψη ορίων που τρομάζουν το πουλί αλλά και τον κίνδυνο απόδρασης από ανοικτό παράθυρο, αφού το πουλί στρέφεται πάντοτε προς το φως. Αν νομίζετε ότι τα πουλιά αυτά μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης, δυστυχώς κάνετε λάθος.

  Πιθανές αρρώστιες:
  Κρυολογήματα, Διάρροια, Φλεγμονή προλόβου, Ασθένειες ποδιών, Ευλογιά, Απόφραξη ωαγωγού, Εξωτερικοί τραυματισμοί.

  Από το βιβλίο ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Κanarien, Eugen Ulmer GmbH & Co., Stuttgart, Germany
  Mετάφραση – Επιμέλεια, Εκδόσεις Ι. Καρακώτσογλου


  - Είδη καναρινιών που φροντίζετε: -->> http://www.love4birds.gr/showthread....DF%E6%E5%F4%E5

  Είδη καναρινιών http://www.avianweb.com/canariesspecies.htm#species


  Canaries


  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Maria Pap. : 15-03-10 στις 00:50

 2. #2
  Εγγραφή
  22-11-2009
  Περιοχή
  Αθηνα
  Μηνύματα
  362

  Προεπιλογή Γενικα - Φροντιδα καναρινιων

  Τα καναρίνια είναι καθαρά και ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, προσοχή όμως, δεν τους αρέσει να τα πιάνουμε. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ευχάριστη, μελωδική φωνή τους. 'Ολα τα αρσενικά καναρίνια τραγουδούν, αρχίζοντας από τους τρείς πρώτους μήνες της ζωής τους. Αν το αρσενικό καναρίνι αρρωστήσει παύει να τραγουδάει μέχρι την επόμενη άνοιξη, ακόμα κι αν έχει θεραπευτεί από την άρρωστια. Τα καναρίνια δεν είναι κοινωνικά πουλιά. 'Ενα καναρίνι σε ένα κλουβί είναι ευχαριστημένο. Τα αρσενικά πρέπει να μένουν σε χωριστά κλουβιά, για την αποφυγή καυγάδων, αλλά μπορούν να είναι κοντά για να παρακινούνται στο τραγούδι. Στη περίπτωση που έχετε πολλά μαζί, αρσενικά και θηλυκά, πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος, πολλά κλαδιά και πολλές ταίστρες και ποτίστρες.

  Μόνο από την εμφάνιση δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φύλο στα καναρίνια. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής όμως, μπορούμε από την συμπεριφορά, να διακρίνουμε εύκολα το φύλο. Τα αρσενικά είναι ιδιαίτερα "ομιλητικά" αυτή την εποχή και η κλοάκη μεγαλώνει και προεξέχει. Τα καναρίνια είναι σχετικά εύκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι, αρκεί να είναι υγιή ενήλικα, να υπάρχει άφθονο φαγητό και νερό και μια φωλιά και υλικά για να τοποθετήσουν μέσα στη φωλιά. Μια εκτεταμένη φωτοπερίοδος (όπως η άνοιξη), είναι συνήθως η αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου. Για να αποφευχθούν τραυματισμοί στο θηλυκό, το ζευγάρι πρέπει να μείνει μαζί στο ίδιο κλουβί κατά την περίοδο αναπαραγωγής και όχι νωρίτερα. Το θηλυκό γεννάει 3-5 αυγά, που επωάζει για περίπου 14 μέρες πρίν εκκολαφθούν. Τα μικρά γεννιούνται χωρίς φτέρωμα και είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά σε 11-17 μέρες. Τα καναρινάκια ανατρέφονται και από τους δύο γονείς.

  Μια φορά το χρόνο στο τέλος της περίοδου αναπαραγωγής, τα καναρίνια αλλάζουν όλο τους το φτέρωμα. Αυτή την εποχή πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα με φαγητά πλούσια σε πρωτείνη, όπως λιωμένο σφιχτοβρασμένο αυγό, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή ειδική τροφή του εμπορίου (έντομα σε σκόνη). Τα κόκκινα καναρίνια πρέπει να παίρνουν σαν συμπλήρωμα λιωμένα καρότα, γλυκοπατάτες, φύλλα από σκούρα πράσινα λαχανικά ή καροτίνη (υπάρχει ειδική τροφή του εμπορίου). Η κυρίως τροφή, είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους, ειδική για καναρίνια.

  Αν στη ζωή ένος καναρινιού υπάρχει συνεχής πηγή στρές, όπως φόβος, ανταγωνισμός με άλλα καναρίνια στο κλουβί, μόλυνση ή κακός σχεδιασμός του κλουβιού, τότε τα φτερά δεν σχηματίζονται σωστά και μπορεί να μείνει χωρίς φτέρωμα όλο το χρόνο.

  'Οταν ο καιρός είναι κρύος τα καναρίνια πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα. Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο, ασφαλές και να έχει πολλά κλαδιά (αν είναι φυσικά, να μην έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα και να μην είναι τοξικά).

  * Μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε:
  * γυαλόχαρτο
  * κουνούπια
  * ινώδη υλικά με πολύ λεπτές ίνες για τη φωλιά
  * τσιγάρο και καπνό από τσιγάρο
  * εντομοκτόνα
  * τοξικούς καπνούς
  * σοκολάτα, αβοκάντο, αλάτι και αλκοόλ
  * γάτες, σκύλους, φέρετ και μικρά παιδιά
  * υπόστρωμα από πεπιεσμένο ξύλο ή κέδρο
  * πηγές μόλυβδου ή ψευδάργυρου

  Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες στα κανταρίνια είναι:

  * κύστεις στα φτερά
  * απώλεια φτερώματος / άλλες ανωμαλίες στο φτέρωμα
  * παχυσαρκία, λιπώματα
  * άκαρι
  * ευλογιά των καναρινιών
  * καταρράκτης
  * εσωτερικά παράσιτα
  * ασθένειες από βακτήρια
  * κατεστραμμένα νύχια και ράμφος
  * κατάγματα ποδιών
  * μυκητιάσεις
  * οξεία δύσπνοια
  * περίσφιξη των ποδιών και των δακτύλων
  * δυστοκία

  Η μέγιστη διάρκεια ζωής στα καναρίνια είναι 20-25 χρόνια και η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας είναι στους 5 μήνες.

  Πηγη : http://animalclinic.gr/index.php?opt...d=12&Itemid=26
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Maria Pap. : 05-05-10 στις 17:13
  ΦΙΛΙΚΑ ΑΛΚΗΣΤΗ

 3. #3
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή

  Ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών Χωρών

  - Παγκόσμια Ορνιθολογική Συνομοσπονδία World Ornithological Confederation CONFEDERATION ORNITHOLOGIQUE MONDIALE

  - Cyprus Avicultural Society http://avicultural-society.com.cy/forum/content.php
  - Βελγίου: Ορνιθολογική Ομοσπονδία http://aob.be/ (Bελγίου): ΑΟΒ, ΒΟF, KBOF, KEV
  - Γερμανίας: AZ http://azalt.azvogelzucht.de/banner/board.php
  http://www.azvogelzucht.de/content/index.html - Deutschen Kanarien- und Vogelzuchter- Bundes (DKB) - Germany
  - Oλλανδίας: Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) ΑΒ - Ολλανδία http://www.awebsheep.nl/_nbvv.asp ΝΒ - Ολλανδία Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

  - Γαλλίας: Federation Francaise d'Ornithologie http://www.ffo.asso.fr/
  - Iταλίας: F.O.I. Federazione Orticoltori Italiani
  - Ισπανίας: Federacion Ornitologica Cultural Deportiva Espanola (F.O.C.D.E.)
  - CZ - Tschechia
  - ΒG - Βουλγαρια

  ((COM-HELLAS))

  ((ΕΟΟ Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία))

  (((ΠΟΟ Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας)))


  * * * * * * * * * * * * * * * *

  Καναρίνια - Γενικά από την Animal Clinic http://animalclinic.gr/index.php?opt...d=39&Itemid=44


  http://www.petcity.gr/pages/index.ph...ang=el&petID=4  Είδη καναρινιών που φροντίζετε - Ερωτηματολόγιο


  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Maria Pap. : 16-03-10 στις 11:32
  I love African Greys

+ Απάντηση στο θέμα

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας