+ Απάντηση στο θέμα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 9 από 9

Θέμα: Παπαγάλος Cockatiel

 1. #1
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  youtube Παπαγάλος Cockatiel

  Παπαγάλος Cockatiel
  Tα cockatiels είναι από τα ομορφότερα και εξυπνότερα είδη παπαγάλων. Γίνονται θαυμάσια κατοικίδια, φιλικά σε παιδιά και ενήλικες. Προσφέρουν τη χάρη και την προσωπικότητα των μεγάλων εξαδέλφων τους, των cockatoos, αλλά χωρίς την φασαρία, τα δαγκώματα και τα άλλα προβλήματα των μεγάλων παπαγάλων.

  Είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά, έχουν ύψος 30 εκ. και βάρος 90-110 γραμμ. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα το όμορφο κίτρινο λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού και οι πορτοκαλιές βούλες που καλύπτουν τα αυτιά τους. Τα φτερά μπορεί να είναι γκρίζα, καφέ, λευκά ή κίτρινα και το κεφάλι, το λοφίο και η περιοχή κάτω από το ράμφος κίτρινα.

  Το προσδόκιμο της ζωής τους μπορεί να φθάσει με την κατάλληλη διατροφή και περιποίηση τα 18 χρόνια.
  Το θηλυκό από το αρσενικό διαφέρουν ως προς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα. Τα αρσενικά είναι πιο ζωηρά, ανεξάρτητα και δυναμικά πουλιά, ενώ τα θηλυκά πιο ήσυχα και χαδιάρικα.

  Και τα δύο φύλα* είναι δυνατόν να μιλήσουν, αν η εκπαίδευση ξεκινήσει από νωρίς & τους μιλάμε συχνά, αλλά εξαρτάται και από την προσωπικότητά τους.

  Για να γίνει η διαμονή των cockatiels πιο ευχάριστη, χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά πρέπει να έχει οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να ικανοποιεί την έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα. Επίσης καλό είναι να υπάρχουν ξύλινες πατήθρες διαφορετικής διαμέτρου μέσα στο κλουβί και διάφορα κατάλληλα παιχνίδια για να απασχολούνται.

  Η σχολαστική καθαριότητα του κλουβιού είναι απαραίτητη. Τα σκεύη φαγητού - νερού και τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται συχνά και να τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του πουλιού. Ο πάτος πρέπει να στρώνεται με χαρτί που θα αλλάζουμε μόλις λερωθεί και θα ελέγχουμε τακτικά τις κενώσεις.
  Ακόμη πρέπει να τους εξασφαλίζουμε ήσυχο νυκτερινό ύπνο για 10-12 ώρες με σκεπασμένο κλουβί για να νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια.

  Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από ειδικό για το συγκεκριμένο είδος πουλιών μείγμα σπόρων, πράσινα λαχανικά, ρύζι, δημητριακά, καλαμπόκι και φρούτα σε μικρές ποσότητες.

  Μπορούν να αναπαραχθούν μετά τους 18 μήνες, ζευγαρώνουν κυρίως από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο αλλά και άλλες εποχές.
  Γεννούν από 2-5 αυγά, τα οποία επωάζει το θηλυκό σχεδόν πάντα το βράδυ, αλλά και το αρσενικό, επί 19-24 ημέρες. Απογαλακτίζονται και τρέφονται από μόνα τους σε ηλικία ~8 εβδομάδων.

  Cockatiel - Λοφίο και Διαθέσεις**

  - Το ευχαριστημένο cockatiel κρατά το λοφίο του χαμηλωμένο. Οι άκρες των φτερών του δείχνουν προς τα επάνω.
  - Τα παιχνιδιάρικα, όλο ζωντάνια cockatiels υψώνουν το λοφίο τους κάθετα. Αυτή η θέση υποδεικνύει ότι το πουλί είναι έτοιμο για δράση.
  - Τα εκνευρισμένα cockatiels υψώνουν τα λοφία τους ίσια επάνω και οι άκρες των φτερών τους γέρνουν ελαφρώς μπροστά.
  - Τα τρομαγμένα cockatiels φέρνουν το λοφίο τους προς τα πίσω και σφυρίζουν με απειλητικό τρόπο. Επίσης στέκονται σε όλο το ύψος τους, στητά, έτοιμα να αγωνισθούν ή να πετάξουν, ανάλογα με το τι υπαγορεύει η κατάσταση.

  Cockatiel «Νυκτερινοί τρόμοι» ή «Σύνδρομο ταραχής»**

  Τα cockatiels, ιδιαίτερα τα lutinos, δείχνουν πρόσφορα σε μια κατάσταση που περιγράφεται ως «Νυκτερινοί τρόμοι» ή «Σύνδρομο ταραχής cockatiel» ή ακόμα «Σύνδρομο σεισμού». Τα πουλιά που εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο, πρέπει να ξαφνιάστηκαν στον ύπνο τους από δυνατούς θορύβους ή δονήσεις που τα τρόμαξαν ή τα ξύπνησαν. Στην περίπτωση των οικόσιτων πουλιών, αυτή η απότομη ταραχή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στις άκρες των φτερών, στα πόδια, στο στήθος ή την κοιλιά, καθώς το πουλί χτυπάει πάνω σε παιχνίδια ή στα κάγκελα του κλουβιού, όταν προσπαθεί να πετάξει μακριά από τον υποτιθέμενο κίνδυνο.

  Οι ιδιοκτήτες πουλιών μπορούν να τα προστατεύσουν από τέτοιους τραυματισμούς, τοποθετώντας μια μικρή λάμπα νυκτός κοντά στο κλουβί, έτσι ώστε να βλέπει το πουλί πού βρίσκεται στη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου και να μην τρομάξει.


  * http://www.cockatielcottage.net/cockatiels3.html
  http://www.cockatielcottage.net/basics.html

  ** Λοφίο - Διαθέσεις & Νυκτερινοί τρόμοι, από το βιβλίο Τhe Cockatiel, Julie Rach, Εκδ. Βασδέκης


  Cockatiels
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Maria Pap. : 22-01-10 στις 00:00
  I love African Greys

 2. #2
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή Cockatiels - Μεταβολές Χρώματος

  Cockatiels - Μεταβολές Χρώματος

  Οι μεταβολές χρώματος είναι πολύ δημοφιλές θέμα μεταξύ κατόχων cockatiels. Μπορεί να είναι θεαματικές ή πολύ λεπτές στο χρώμα ή στις βούλες στις πτέρυγες, που συνέβησαν από τα μεταξύ τους ζευγαρώματα στο πέρασμα πολλών χρόνων. Η γενετική δομή του πουλιού (γονότυπος) καθορίζει τη φυσική του εμφάνιση (φαινότυπο). Μπορεί τα cockatiels να έχουν εξωτερική εμφάνιση όμοια, αλλά το γενετικό τους υπόβαθρο είναι διαφορετικό. Τα χρωμοσώματα υποδιαιρούνται σε: Χρωμοσώματα φύλου (κληρονομούν ένα ζεύγος από αυτά) και σε Αυτοσώματα (χρωμοσώματα που καθορίζουν άλλα χαρακτηριστικά).
  Κυρίαρχα χαρακτηριστικά συμπιέζουν όλα τα άλλα. Κρυμένα χαρακτηριστικά μπορεί να επανεμφανισθούν σε επόμενες γενεές. Υποχωρητικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται όταν και τα δύο πουλιά που ζευγαρώνουν φέρουν αυτά τα υποχωρητικά χαρακτηριστικά. Διαφορετικά μένουν κρυμένα.

  Ομοζυγωτά λέμε τα κανονικά πουλιά, που κατέχουν μόνο τα γένη του χρώματος που αποκαλύφθηκε με τη γέννησή τους.
  Ετεροζυγωτά ή διασπασμένα φέρουν κρυμμένα χρωματικά χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανισθούν σε επόμενα ζευγαρώματα.
  Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο καθορίζουν το γένος των νέων πουλιών. Παράδειγμα αυτής της μεταβολής στα κοκατίλ αποτελούν τα μαργαριταρόχρωμα, τα κανελιά, τα λούτινο και τα άλμπινο.

  Οι άλλες μεταβολές, παρδαλά, ασημόχρωμα, λευκοπρόσωπα και κιτρινωπά, οφείλονται σε υποχωρητικά αυτοσώματα όπου η μεταβολή δεν φέρεται μέσα σε ένα χρωμόσωμα φύλου.

  Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της γενετικής τα χρωμοσώματα φύλου στα αρσενικά cockatiels αναφέρονται ως ΖΖ, στα θηλυκά ΖΥ, το οποίο διαφέρει από το ΧΥ που χρησιμοποιείται για τα αρσενικά χρωμοσώματα ανθρώπου και το ΧΧ θηλυκά χρωμοσώματα του ανθρώπου.

  Στην άγρια φύση
  Στον φυσικό τους περίγυρο τα cockatiels είναι γκρίζα πουλιά με κίτρινο λοφίο και πρόσωπο που τονίζονται από φωτεινές πορτοκαλιές βούλες τα μάγουλα. Τα αρσενικά είναι συνήθως σκούρα γκρίζα και έχουν ουρές και φτερά πτήσης σταθερού χρώματος.
  Τα θηλυκά φέρουν ίχνη κίτρινου χρώματος στο πρόσωπο, έχουν κίτρινες ρίγες στην ουρά και κίτρινες κηλίδες στα φτερά πτήσης.
  Από αυτά τα γκρίζα πουλιά προήλθαν οι πρώτες μεταβολές χρωμάτων στα cockatiels, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας:

  Cockatiels Παρδαλά
  Αναπτύχθηκαν στην Καλιφόρνια. Εμφανίζουν συνδυασμό λευκών, γκρίζων και κίτρινων φτερών, που κλιμακώνονται. (Δεν έχουν καθόλου μελανίνη). Καστανά μάτια, γκρίζα πόδια, ράμφος και μηρούς, πτέρωμα με ακανόνιστες λευκές βούλες. Τα θηλυκά παρδαλά μοιάζουν με τα γκρίζα.

  Cockatiels Λούτινο
  Εμφανίσθηκαν στη Φλόριντα. Από τις πιο δημοφιλείς χρωματικές μεταβολές, τα λευκοκίτρινα πουλιά Στερούνται μελανίνης στα φτερά, τα μάτια, το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια. Τα αρσενικά λούτινο είναι συχνά λευκότερα από τα θηλυκά και δεν έχουν κίτρινες κηλίδες στα φτερά πτήσης και κίτρινες ρίγες στην ουρά. Τα αρσενικά έχουν πορτοκαλοκόκκινες κηλίδες στα μάγουλα και κίτρινο λοφίο.

  Cockatiels Κανελιά
  Αναπτύχθηκαν στο Βέλγιο. Μοιάζουν με κανονικά γκρίζα cockatiels, η μαύρη μελανίνη έχει αντικατασταθεί από καφετιά. Τα φτερά του ποικίλουν από κιτρινόμαυρα έως καστανά, πόδια – μάτια ανοικτόχρωμα. Οι νεοσσοί έχουν κόκκινα μάτια που σκουραίνουν σε μια εβδομάδα. Αυτή η μεταβολή από Ευρωπαίους εκτροφείς ονομάζεται «Ιζαμπέλ». Τα ασημόχρωμα περιγράφονται ως πιο ανοικτά, πιο καστανά πουλιά, στα αρσενικά ασημόχρωμα κλιμακώνεται το χρώμα από καστανά έως ασημένια με παραδοσιακό κίτρινο στο πρόσωπο, ενώ τα θηλυκά σκουροκάστανα.

  Cockatiels Μαργαριταρόχρωμα
  Εμφανίστηκαν στη Γερμανία. Αυτή η χρωματική μεταβολή είναι γνωστή για τις κλιμακώσεις που εμφανίζονται στο στήθος, στις πτέρυγες ή την πλάτη του πουλιού, οι οποίες προκαλούνται από γκρίζα φτερά που έχουν κίτρινο κέντρο. Τα μάτια και το ράμφος του μαργαριταρόχρωμου είναι μαύρα,τα πόδια και οι μηροί γκρίζοι.

  Cockatiels Λευκοπρόσωπα
  Πρωτοεμφανίσθηκαν στην Ολλανδία. Μοιάζουν με κανονικά cockatiels σε ασπρόμαυρη φωτογραφία (δεν έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί στο πρόσωπο).

  Cockatiels Κιτρινωπά
  Αναπτύχθηκαν στη Φλόριντα. Περιγράφονται ως γκριζοκάστανα, σοκολατιά. Στα κυρίως φτερά κιτρινωπό.

  Cockatiels Άλμπινο
  Δύο από τις ήδη υπάρχουσες μεταβολές –το λευκοπρόσωπο και το λούτινο- χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί το cockatiel Αλμπίνο στη Γερμανία. Αυτά τα καθαρώς λευκά πουλιά έχουν κόκκινα μάτια. Στερούνται όχι μόνο μελανίνης, αλλά και καροτίνης, ουσίες που δίνουν στα cockatiels τις χαρακτηριστικές βούλες στα μάγουλα. Και τα δύο φύλα είναι απολύτως λευκά με ρουμπινιά ή κόκκινα μάτια.

  Cockatiels Κιτρινοπρόσωπα
  Η πιο πρόσφατη χρωματική μεταβολή στα cockatiels είναι τα πουλιά με κίτρινο πρόσωπο. Η μεταβολή εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πορτοκαλιές κηλίδες στα μάγουλα του κανονικού έχουν αντικατασταθεί με κίτρινες. Είναι δυνατόν να ζευγαρωθούν πουλιά που να συνδυάζουν δύο, τρεις ή και τέσσερις μεταβολές.

  Aπό το βιβλίο The Cockatiel, Julie Rach, Εκδόσεις Βασδέκης

  Για το love4birds, Maria Pap.

  ((Φωτογραφίες Cockatiels))
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Maria Pap. : 22-01-10 στις 10:21
  I love African Greys

 3. #3
  mitsosgrthalia Guest

  Προεπιλογή

  Αγαπω Cockatiel!!!!!
  Ειναι υπεροχα πουλια!!!

 4. #4
  Εγγραφή
  21-10-2011
  Περιοχή
  Νικαια
  Μηνύματα
  77

  Προεπιλογή

  Πολυ ωραιο αρθρο!!

 5. #5
  Εγγραφή
  20-09-2011
  Περιοχή
  Καλλιθέα-Αθήνα
  Μηνύματα
  689

  Προεπιλογή

  Επειδή πρόσφατα έγινε η ερώτηση όσον αφορά τα lovebird και τα κόλπα που μπορούν να μαθούν,και έπειτα για τα cockatiel, ορίστε ένα video με μερικά από αυτά:

  A few cockatiel tricks
  http://www.youtube.com/watch?v=RNgTv81BCDs

 6. #6
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή

  Ο παπαγάλος Sunny είναι θαυμαστής της τηλεοπτικής σειράς Famiglia Addams. Την παρακολουθεί συχνά και του αρέσει τόσο πολύ, ώστε έμαθε να σφυρίζει υπέροχα το soundtrack της. Ο ταλαντούχος calopsita Sunny κέρδισε αμέτρητες επισκέψεις στο διαδίκτυο. Απολαύστε τον!  Ecco Sunny, il pappagallo che canta la siglia della Famiglia Addams Published on Aug 24, 2012

  I love African Greys

 7. #7
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή

  Cockatiel τραγουδά "Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ"  Cockatiel sings "If Your Happy & You Know it" and talks
  I love African Greys

 8. #8
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή  Cockatiel Singing Jingle Bells
  I love African Greys

 9. #9
  Εγγραφή
  13-11-2009
  Περιοχή
  Αθήνα - Χανιά
  Μηνύματα
  5,045

  Προεπιλογή

  Bird Sings to Dog During Lunch | Meal Time Serenade

  https://www.youtube.com/watch?v=TbfJXsMPVSk

  Bird Sings to Dog During Lunch | Meal Time Serenade
  I love African Greys

+ Απάντηση στο θέμα

Tags for this Thread

Δικαιώματα - Επιλογές

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 • BB code is σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας